Prima expoziție personală creată de Marina Aristotel
Acum câteva zile am fost să vizitez o nouă galerie de artă – Estopia Art Gallery găzduită într-o clădire interbelică din cartierul armenesc din București, iar acolo m-am întâlnit cu Marina pentru a admira prima ei expoziție personală AASAMBLAJ, despre care mi-a și povestit în detaliu.
Inspirația lucrărilor a venit din idea de a reasambla materialele tradiționale, completate cu tehnologii noi (cum ar fi rășina) în compoziții neobișnuite, aș putea spune!
Deși marea majoritate a tablourilor sunt ușor spontane, câteva din ele sunt și calculate, astfel te țin în suspans să descoperi ceva nou doar aruncând un ochi asupra acestora.
Pe mine m-au atras tablourile create prin tehnica de colaj – suprapunere de straturi cu secțiuni transversale, iar apoi unite sub o formă abstractă. O parte din tablouri au un aer dramatic datorita culorii de negru intens, iar două dintre ele sunt în culori vii, care vor crea un contrast spectaculos în orice interior. Ceea ce mi se pare spectaculos în această nouă serie, AASAMBLAJ, este faptul că realizarea ei, așa cum se vede în lucrările prezentate la Estopia, presupune un proces prealabil de distrugere: din dorința de a „ieși în afara ramei”, Marina pictează bucăți mari de acrilic, pe care apoi le taie și le reasamblează într-un joc cuceritor de formă și culoare. M-au atras și piesele de acrilic nedecupate, o abordare foarte ludică a artistei, care, ca într-un fel de „laborator”, își propune să arate privitorului și cum ar fi dacă ar decide să salveze aceste piese de la decupaj și le-ar păstra în forma lor inițială. O formă foarte raw, cred eu, unde privitorul însuși este chemat să fie parte activă a acestui proces de asamblaj. Foarte incitante aceste lucrări dacă ar fi să le privim din punctul de vedere al unui profesionist al interioarelor: fiecare dintre ele își lasă amprenta puternică asupra spațiului, și captează, în același timp, energia locului unde sunt ambientate sau asamblate, după caz. Mă refer aici la cele două light sabers, două sfere de rășină iradiind lumină care, suspendate pe perete, devin instantaneu centrii de echilibru ai spațiului pe care îl ocupă.
V-am făcut curioși? Vă invit să descoperiți pagina de Facebook a Marinei, iar tablourile pot fi achiziționate de la galeria Estopia Art Gallery de pe strada Bocșa nr. 5, sector 2, București.