Amenajarea unui dormitor mic. Idei și sfaturi

by

Există o expresie veche din bătrâni: „cum îți așterni, așa te culci”. Dacă ar fi să adaptăm expresia la prezent, am putea afirma: cum ne amenajăm, așa ne relaxăm și dormim. De noi depinde ca dormitorul să ne ofere tot confortul de care avem nevoie, chiar dacă acesta este unul foarte mic. Nu doar salteaua și perna sunt responsabile cu relaxarea într-un dormitor, ci întreg decorul.

Pentru că majoritatea proprietarilor de bloc se confruntă cu problema spațiilor mici, m-am gândit că ar fi util ca în acest articol să vă ofer o serie de idei și sfaturi de amenajare dormitoare mici.

Amenajare dormitor mic: Decorul pornește de la finisaje

Am în minte o schemă simplă: alb, culori deschise, lumină naturală, materiale lucioase, oglinzi și multe trucuri decorative. Dar să le luăm pe rând. Un dormitor mic are nevoie în primul rând de mult alb și tonuri deschise. Indiferent ce soluție alegeți pentru finisarea pereților – vopsea lavabilă sau decorativă, tapet, fototapet etc., vă recomand să vă orientați către nuanțe foarte deschise sau chiar alb. Dacă vă place tapetul, evitați modelele cu imprimeuri bogate, supradimensionate și orientați-vă către patternuri cât mai discrete. Într-un dormitor cu suprafață redusă, dar care are și înălțime joasă recomand un tapet cu dungi verticale deoarece creează senzația de înălțime.

Amenajare dormitor mic: Cum alegem mobilierul

Iubiți stilul clasic? Vă recomand să îndrăgiți și stilul minimalist sau pe cel scandinav pentru că următoarea recomandare este alegerea unui stil de amenajare care să nu încarce fizic și vizual spațiul. Stilurile minimalist și scandinav au acest merit, dar nu este obligatoriu să vă limitați la acestea, mai ales dacă aveți o personalitate sofisticată și vă plac combinațiile complexe. Puteți alege stilul fusion, stilul eclectic etc.

Și încă un sfat: utilați dormitorul doar cu mobilierul strict necesar. Alegeți piese de mobilier cu design simplu, epurat, cu finisaje lucioase și cu oglinzi sau uși din sticlă deoarece reflectă lumina și creează iluzia optică de spațialitate. Un dressing cu uși din sticlă sau oglindă întotdeauna este binevenit într-un dormitor mic. Încercați pe cât posibil să achiziționați sau să realizați la comandă piese de mobilier cu spații de depozitare incluse, cum ar fi un pat cu sertare sau cu loc de depozitare în tăblie. Și dacă tot am amintit de stilul eclectic, vă recomand să cumpărați mobilier minimalist și să introduceți în amenajare o piesă în alt stil doar ca punct de atracție. Această piesă poate fi un demifotoliu în stil art deco, retro sau în oricare alt stil dorit.

Amenajare dormitor mic cu birou

Știm că provocarea din cauza pandemiei din 2020 ne-a obligat să ne mutăm cu jobul acasă, iar integrarea unui birou într-un apartament mic a devenit o provocare și mai mare. Să știți că există soluții, de aceea mai jos vă ofer câteva exemple cum puteți crea o zonă de muncă chiar într-un dormitor mic:

Amenajare dormitor mic: Accesorii puține, dar de efect

Lumina este cel mai bun aliat al spațiilor mici. Așadar, nu blocați pătrunderea luminii naturale cu accesorii groase sau alte obiecte, mai ales în timpul zilei. Folosiți corpuri de iluminat de tavan, dar și ambientale, cum ar fi un lampadar și aplice montate deasupra sau în lateralele patului. Un spațiu bine luminat pare mai amplu și mai plin de viață.

Vreau să amintesc și te textile, atât de importante într-un dormitor, unde accentul cade pe simțul tactil și senzații. Indiferent de stilul acestora, mizați pe așternuturi moi, catifelate, prietenoase cu pielea, dar și de bună calitate. Acestea fac parte din decorul unui dormitor, prin urmare pe cât de bune să fie, pe atât de frumoase. Acum este momentul potrivit să introduceți culori în amenajare și o puteți face prin covorașe, pleduri, pernuțe viu colorate, dar și mici obiecte decorative, cum ar fi rame foto, tablouri sau obiecte personale care vă sunt dragi. Nu uitați că aglomerația obosește vizual și mental, iar un spațiu aerisit induce stări pozitive.

Sper ca aceste sfaturi să vă ajute în a transforma dormitorul în cel mai cald și plăcut spațiu de acasă. Un cadru perfect pentru a țese visuri frumoase!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *