7 sfaturi cum să alegeți corect aparatamentul înainte de cumpărare

by

Să presupunem că sunteți în căutarea apartamentului perfect. Ați început căutările pe site-urile de imobiliare, discuții cu agenții imobiliari care încearcă să vă convingă să vizionați apartamentele de „lux” din cele mai bune zone din oraș. Ați ajuns la fața locului și agentul cu proprietarul (asta în cel ma bun caz) încep să vă povestească cât de spațios este apartamentul și cum l-ați putea amenaja (dacă cumva deja nu are ceva mobilat pe ici colo). Iar voi, încercați să vizualizați casa viselor voastre, așa cum vă permite imaginația 🙂

Dar ce vă face să vă hotărâți să cumpărați un apartament?

Din experiență, din păcate nu cea mai reușită, primul nostru apartament era condiționat de buget și atunci am închis ochii la multe, dar a fost greșeala noastră din care am învățat și acum încerc să îi ajut pe alții ca să nu pățească ca noi. Și iarăși, din păcate, acea primă experiență cu agenții imobiliari a fost una neavantajoasa pentru noi, iar atunci când ne gândim de ce am dat banii (comisionul) ne ofticam. Dar am trecut și peste asta.

Astăzi scopul meu este să vă povestesc ajunsurile și clar, neajunsurile apartamentelor de „lux” construite în ultimii ani și de ce apartamentele din blocurile „comuniste” sunt mult mai bune.

Să începem:

Fiți atenți pentru ce plătiți: suprafața construită sau utilă!

Mulți accentuează anume suprafața construită, care e mai mare cu 10-15% față de cea utilă. Aici intră tot ce înseamnă construcția, iar dacă aveți vecini, atunci peretele se împarte la doi. Nu vă bucurați mai repede decât este cazul. Când auziți: „apartamentul cu suprafața de 80 mp în centrul Bucureștiului”, întrebați agentul/proprietarul dacă e utilă sau construită. Să nu vă pierdeți timpul vostru să mergeți la vizionari.

Dimensiunile corecte!

Ideal este să puteți să citiți planul cu suprafețe și cote. Dacă nu reușiți atunci luați o ruletă și măsurați casa actuală, dacă o cameră vi se pare prea mica și vă doriți una mai mare, atunci trebuie să aflați care sunt cotele ideale pentru voi. De exemplu, sunt foarte multe camere cu suprafețe mari, dar care sunt foarte înguste sau au colțuri ciudate. Dacă camera și mai ales dormitorul este mai îngust de 3 m, atunci patul o să vă ocupe aproape întregul spațiu și nu veți avea loc de o comodă sau măsuță de machiaj, dacă o doreați în fața patului.

Atenție! Mulți dezvoltatori încearcă să-și vândă apartamentele cu imagini mobilate frumos în plan, dar care nu reflectă realitatea (adică la o cameră de 2.95, patul matrimonial este de 2.05-2.1 m, deci nu are cum să aveți atât de mult spațiu între pat și perete. Această imagine este creată ca să vă facă să cumpărați.

Plătiți pentru spații utile sau cele inutile?

Din experiența mea cu clienții, care se entuziasmează să-și cumpere apartamentele cu ditamai terasa sau balconul și ignoră spațiul interior unde până la urmă își desfașoară cea mai mare parte a timpului.

Eu vă recomand să atrageți atenția ca viitoarea voastră casă să includă obligatoriu: băi suficiente (de exemplu, la 3 camere să existe 2 băi), debara pentru depozitare (asta dacă nu există boxă): aspirator, găleți, echipamente ski etc., mai exact tot ce ocupă mult spațiu. E mai eficient să ai un astfel de spațiu decât să începi să construiești piese voluminoase de mobilier realizat la comandă și care vor arăta ca niște cutii mari.

Alt aspect: holuri prea mari și inutile –  greu de mobilat. Am văzut multe exemple de apartamente care au niște holuri lungi și înguste pe toată lungimea apartamentului. Doar gândiți-vă: plătiți pentru un spațiu de 10-15 mp pe care îl folosiți doar de trecere și în rest nu puteți face nimic, poate niciun dulap pentru haine sau pantofar. Același lucru se referă și la terase și balcoane. Ok, să zicem că terasa este mai generoasă, cel puțin puteți să vă creați un loc de luat masa pe timpul cald sau să puneți două șezlonguri. Dar dacă aveți un balcon îngust pe tot perimetrul apartamentului, vă asigur că este degeaba, nu o să-l folosiți, dar de plătit tot va trebui încă de la început.

Și totuși aveți grijă pe ce dați banii voștri: pe o suprafață utilă de 65 mp în care nu aveți nici două băi, iar bucătăria este destul de mică ca să puteți lua masa acolo. În schimb terasa este de 58 mp la care se mai adaugă și o gradină de 11 mp.

Câte geamuri are spațiul?

Știm cu toții cât de importantă este lumina și aerisirea naturală. De aceea, aveți grijă ca în fiecare cameră unde vă veți desfășura activitatea să aibă minim un geam – obligatoriu în dormitoare, sufragerie, birou, bucătărie, de dorit în băi și nu neapărat: holuri, debarale. Apartamentele în ziua de azi, de principiu corespund acestor cerințe, însă în blocurile vechi, construite înainte de anii 70, există așa zisele oficii, foarte generoase, dar fără lumina naturală și de obicei de trecere (eu le-aș zice „spații moarte”). Dar despre blocuri vechi vom discuta în următorul articol.

Pereți perpendiculari!

Un bloc nou poate fi atât de frumos gândit la exterior, dar se mai întamplă ca interiorul să fie un „dezastru” total. Multe unghiuri și nișe, spații greu de mobilat etc. Un exemplu este chiar un proiect pe care l-am făcut (Articolul „ Cum amenăjam un apartament de 3 camere cu buget redus”) și unde trebuia să vin cu mai multe soluții ca să compartimentăm din mobilier spațiul ca să fie funcțional.

De ce eu nu recomand astfel de spații?Va fi nevoie să realizați prea multă mobilă la comandă. În concluzie, vor cresșe costurile. Iar cei care vor realiza această mobilă trebuie să fie foarte atenți ca să nu facă greșeli atunci când fac măsurătorile ( e o munca în plus pentru ei). Și poate după ce veți începe amenajarea, o să vă dați seama că este prea complicat și va trebui să apelați la un specialist, pe care iarăși va trebui să-l plătiți. Gândiți-vă de la început cum puteți optimiza costurile.

Exemple de compartimentare mai puțin reușite:

Compartimentare ideală!

Să vă dau câteva sfaturi generale, dar utile înainte de a cumpăra viitoarea casă:

  • încercați să găsiți un spațiu care este bine împărțit pe zone: zona de zi (activitate) și zona de relaxare (dormitoarele);
  • să existe un hol de intrare în care vă puteți lăsa încălțămintea și haina cu care veniți de afară. Și asta pentru că murdăria cu care intrați de afară să fie izolată de spațiile curate (zona de zi sau dormitoarele). Ideal este ca lângă hol să existe o baie sau o chicinetă. Traseul corect este să intrați de afară, să lăsați hainele și să vă spalați pe mâini.

Evitați apartamentele cu accesul direct în sufragerie, loc de luat masa sau cel mai rau, în bucătărie. Foarte nepractic!

  • La garsoniere și apartamentele cu 2 camere sunt suficiente câte o baie, însă dacă apartamentul are 3-4 sau mai multe camere, ideal este ca la fiecare 2 dormitoare să existe cel puțin o baie (adică la 3 camere – 2 băi, la 4 camere – 2 sau 3 băi, în funcție și de numărul de persoane care locuiesc în apartament).
  • Bucătăria obligatoriu închisă! Cât de rar am găti, eu vă spun că nu e la fel ca la „americani”. Și asta pentru că noi încă nu mâncăm atât de multe semipreparate pe care trebuie doar să le încălzim. Chiar dacă de cele mai multe ori mâncați în oraș, cu siguranță există și momentul acela când veți chema prietenii să faceți un burger party la voi acasă și doar nu o să cumpărați burgerii gata făcuți, ci o să vă exersați talentul în bucătărie. Știți cum va fi după? Exact așa cum nu vă doriți! Concluzie: pentru binele pereților, al mobilierului, al tapițeriilor și textilelor, vă recomand să închideți bucătăria.
  • Loc de luat masa: pentru mic dejun în bucătărie. Dar frumos ar fi să existe zona de dining, chiar și în sufragerie, unde vă puteți extinde masa de acele 10 ori pe an 🙂 (Sărbătorile mari, zilele de naștere și mici reuniuni cu familia și prietenii);
  • Să existe minim o debara sau o boxă. Geamuri generoase pentru lumină și aerisire, dar deja am mai povestit despre asta.

Și totuși cum să nu dau greș la alegerea apartamentului?

Dacă totuși nu sunteți sigur ce spațiu să alegeți, eu vă recomand să apelați la un specialist și nu neapărat la un agent imobiliar. Puțini agenți sunt instruiți să facă recomandări de mobilare sau să vă dea sfaturi practice pentru viitorul spațiu. Mai degrabă, scopul lor este să facă tranzacția și să-și ia comisionul.

Dacă aveți planuri să lucrați cu un designer, să știți că acesta o să vă ajute cum să găsiți ceva foarte funcțional și asta înainte să începeți proiectul de amenajare, deoarece un ochi format are mai multă viziune în spațiu și stie ce să vă recomande în funcție de nevoile voastre.

 

Și dacă credeți că informațiile de mai sus v-au fost utile, atunci împărtășiți-le cu cei care ar avea nevoie acum! Succes!

Poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *