5 designeri români cu 5 colecții tradiționale românești

by

Așa cum sunt adepta stilului tradițional românesc și încerc să-l promovez, mi-am propus să aflu poveștile colecțiilor cu inspirație din folclorul și simbolistica românească direct de la designerii români.

Pe unii dintre ei i-am vizitat pentru prima oară, iar alții sunt prietenii mei de mai mult timp și mă minunez de fiecare dată când mai lansează câte o colecție nouă. Mai jos am pregătit un mini interviu la care fiecare dintre ei mi-au răspuns cu mult entuziasm (asta spune că acești oameni sunt atât de pasionați de ceea ce fac ????):

Așadar, iată care au fost întrebările pentru mini interviul pe care l-am realizat:

  1. Care este conceptul din spatele produsului ?
  2. Ce v-a determinat să realizați acest produs care are la bază motive tradiționale românești ?
  3. Care a fost sursa de inspirație ?
  4. Produsul poate fi comandat oriunde în lume ?   

Și haideți să aflăm pe scurt povestea fiecărui designer în parte.

PS: Din păcate nu am putut scurta textul pentru că ideea și conceptul colecțiilor chiar au o istorie interesantă care merită citită!

1. Metal Creativ și ceasurile de perete cusute manual – designer Lucian Haritonov

Toate produsele sunt făcute din metal și au la bază motive tradiționale românești cusute manual de care sunt foarte mândru. Având în vedere că tabla pe care lucrăm este foarte versatilă, ne-am dus puțin și în alte direcții și am început să facem reproduceri de tablouri, de sigle, forme geometrice.

Voiam să fac ceva deosebit și cumulat cu faptul că am avut privilegiul să-mi petrec copilăria la țară, înconjurat de astfel de motive tradiționale. Cumva această amintire pentru mine a reprezentat o perioadă fericită, fără griji și care m-a determinat să devin inspirat pentru a crea aceste produse.  Călătoriile din afara țării m-au făcut să observ cum străinii își promoveză produsele lor, iar noi avem partea asta tradițională care este foarte frumoasă, dar nu o punem în valoare. Încă lucrăm la asta!”

Produsele Metal Creativ pot fi comandate oriunde în lume, dar ne limităm la piața locală, deoarece sunt produse tradiționale românești și doar românii le înțeleg. Însă am livrat și produse, precum ceasuri decorative în Spania sau românilor care trăiesc și muncesc în Diaspora.

2.Pulovere și jachete cu motive tradiționale românești – designer Dragoș Dogaru

Dragoș Dogaru aduce un proiect interesant pe piață prin care puloverele și jachetele îmbracă motive și câmpuri tradiționale românești reinterpretate cu modele repetitive.

Sursa de inspirație are la bază modele basarabene și moldovenești, elemente derivate din cultul solar, precum spirala, coloana, coarnele berbecului, dar și brâuri din Munții Apuseni.

Astfel, proiectul îmbină și adaptează motivele tradiționale românești cu tehnicile moderne de realizare atât a designului textil, cât și a produsului final.

THREADS OF ROMANIAN TRADITION este un proiect în lucru, dar așteptăm cu mare nerăbdare lansarea oficială a colecției.

3.Fabrica de Profile & Creativ Interior – designer Natalia Berezovskaia

Da da, și eu am prea multe idei care trebuie materializate. Una dintre ele deja s-a implementat și s-a lansat oficial pe 28 Martie 2018 – Colecția de motive tradiționale românești, creată în colaborare cu Fabrica de Profile.

Eu am fost mereu atrasă de casele bunicilor (cu exterioarele și interioarele acestora), chiar dacă toată lumea mereu a susținut că sunt de modă veche. Asta a dus să mă inspir din simbolurile regăsite pe fațadele caselor, pe broderiile prosoapelor sau a fețelor de pernă, chiar și pe brobozile(basmale) purtate de bunicuțele din sat.

Ca urmare, după mai mulți ani să le transpun într-un produs modern, dar cu o simbolistică culturală.

Nu mai punem covoare pe pereți și nici prosoape la icoane, dar putem integra foarte original tradiția noastră cu ajutorul acestor elemente decorative, cum sunt profilele din colecția Marama. Pe viitor chiar aș vrea să extind această colecție cu noi produse, încă se lucrează 🙂

Momentan testăm piața, dar din studiul deja făcut, am observat o cerere pe tot ce înseamnă tradițional românesc, și de ce nu – reinterpretat.

Produsele sunt expuse în Showroom-ul Fabrica de Profile și pot fi cumpărate de pe site-ul: www.fabricadeprofile.ro

4.Mobila Dalin și colecția Ethnocentric și Transhurbana – designer Mihai Grama

Prima experiență a fost cu Bucovina a fost o întâmplare fericită sau o – greșeală- cum îi spunem noi, de obicei mergeam la târguri și asta era chiar în perioada crizei când mare parte din industria tapițeriei română era dominată de polonezi, chinezi, turci, italieni, iar România încă nu prea era evoluată pe segmentul ăsta.”

„Au fost ani în care am avut canapele pictate, dar am zis că nu putem vinde numai canapele pictate o dată pentru că suportul nu era să reziste în timp și atunci am zis, hai să încercăm ceva brodat, brodatul ține mai mult și atunci ok, ce brodăm ? Nu puteam să facem nimic complex pentru că nu nu erau mașini în România sau firme care să aibă astfel de aparatură care să brodească pe suprafețe mai mari. Și atunci am zis – hai să încercăm cu chestii tradiționale pentru că începuse să fie valul ăsta de obiecte decorative, ori bijuterii, toată lumea folosea elemente tradiționale – hai să încercăm și noi pe suport mai mare având în vedere dimensiunea cantitativă.

Exemplu relevant –  pernele lansate în colecția Ethnocentric sunt lucrate de o firmă care printează tot felul de texturi care rezistă inclusiv la spălare.” ne povestește Mihai Grama.

Am fost motivat de multe ori să creez concepte noi, iar dacă nu aș fi avut deschiderea și susținerea din partea Mobilei Dalin, vorbind de Dan Cotoi, lucrurile astea nu s-ar fi întâmplat. Și până la urmă mi-a fost mai ușor să iau elemente din folclorul nostru decât să iau super cunoscutele scandinave, africane, până la urmă pot să faci din orice design.

Ca să nu deranjăm pentru că am avut și mici conflicte la începutul colecțiilor, am zis mai bine să regândim direcția. Acum sute de ani, oamenii de la țară își exprimau creativitatea după modul de trai, de la naștere, căsătorie, moarte și toate chestiile astea le-au materializat pe obiecte vestimentare. Astfel, fiind într-o eră în care putem să regândim totul și noi am modernizat și materializat altfel lucrurile.”

În mare parte din produsele noastre se vând prin colaboratori care le comercializează. Noi ca shoowroom avem în București, Târgu-Mureș, Cluj, Reghin și urmează în Budapesta.

5.IUTTA și pantofii din piele roșie cu broderie măiastra – designer Nicoleta Chirica

Am dorit să creez un pantof durabil, cu calapodul comod și toc gros, care să compleze ținuta cu motive feminine, conectate la abundența folclorului românesc. Iar pasiunea pentru frumos am avut-o de mică, tatăl meu fiind sculptor. M-am trezit făcând genți în sufragerie și a venit de la sine să fac trecerea și la pantofi și accesorii, lucru care ne-a fost sugerat și de clientele noastre. Acum avem norocul de a avea atelier propriu deci avem mână liberă la atât la design, cât și la implementare. E important să poți supraveghea modul în care prinde viață produsul și să ai grijă de toate detaliile.”

Creațiile Iutta au la bază motive românești pentru că am fost fascinată de mică de simboluri și semnificația lor, iar prin brodarea lor în piele le facem să dăinuie în timp și să fie mai aproape de purtătoarele noastre.

Colecția Pasărea Măiastră a lui Brâncuși, din care fac și pantofii – întruchipează zborul spre infinit, dorul suprem. Accesoriile din această colecție au în centru simbolul zeiței pasăre, poartă nume din aceeași sferă și sunt o mărturie a puterii basmelor, traduse prin arta meșteșugăritului în emoții, vise și stări. Legenda sa ne-a făcut să redăm purtătoarelor noastre de dor aripi să zboare.”

Produsele noastre pot fi cumpărate de pe magazinul nostru online www.iutta.com, de unde livrăm în multe colțuri alte lumii inclusiv în Singapore, Dubai, Canada, Franța, Moldova și lista continuă. Primim mereu poze din călătorii cu hashtag-ul #joyofwearingiutta și astă ne bucură și pe noi în egală măsură.

Așadar, acestea au fost poveștile inspiraționale ale designerilor români. Vă mulțumesc și aici tuturor designerilor pentru timpul acordat!

Iar pe voi, cititorii mei, vă invit să urmăriți activitatea designerilor din mediul online și să achiziționați sau să faceți un cadou special cu motive tradiționale românești persoanelor dragi!

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *