#10yearschallenge: cum s-au schimbat interioarele

by

Dacă sunteți prezent în mediul online, atunci cu siguranță ați fost provocat să postați 2 poze cu voi de acum 10 ani și cum sunteți astăzi în 2019, sub hashtag-ul #10yearschallenge. Dar haideți să facem o retrospectivă a designului interior și să vedem cum s-au schimbat interioarele din 2009 până până în prezent.

Minimalism vs Maximalism

Unul dintre factorii care au influențat tendințele din anul 2009 a fost criza economică globală. Înainte de a cumpăra ceva, oamenii se gândeau de două ori dacă merită sau nu să cheltuie banii. De aceea și sloganul anului 2009 a ajuns să fie ”minimalismul funcțional” (preluat de la poporul scandinav). Obiectele vechi s-au păstrat, dar au fost completate cu accesorii și decor nou.

În 2019, am ajuns să fim obosiți de dominația minimalismului scandinav. Interiorul steril, prea omogen, în culori neutre și materiale simple a devenit plictisitor. Iar acest lucru i-a făcut pe designeri să experimenteze din ce în ce mai mult: să aplice culori puternice, motive grafice îndrăznețe, forme dramatice, obiecte de mari dimensiuni. În acest fel, prezentul a ajuns la extrema cealaltă, și se presupune că și viitorul va fi la fel, unde maximalismul va procrea.

Minimalism

Maximalism

Nuanțe simple vs Complexe

Acum zece ani, Institutul Pantone ne propunea o gamă de culori liniștite de galben sau portocaliu (pastelate) care se regăseau în tot interiorul: pereți, pardoseală, mobilier și chiar accesorii. Culoarea principală a anului 2009 a fost Mimosa”o culoare care ilustrează căldura și calitatea nutritivă a soarelui. Mimosa vorbește despre iluminare – aceasta este nuanța care trezește imaginația și inovația”, a explicat Leatrice Eisman, director executiv al Institutului Pantone Color.

Totuși în ultimii câțiva ani, Pantone a ieșit din zona de ”confort” și a propus culori mult mai puternice și expresive. Iar în 2019, culoarea principală a anului este Living Coral, pe care designerii chiar sunt fericiți să o propună în amenajările sale.

Pantone 2009 Mimosa

Pantone 2019 living coral

Modern-Clasic vs Contemporan-Eclectic

În 2009, aproape fiecare apartament avea canapele din alea moderne, masive și tapițate cu piele ecologică. Până și restul mobilierului părea, la prima vedere, destul de greoi, lunînd în calcul că aveau finisaje foarte închise la culoare – furnir sau imitație de nuc sau wenge. Recunosc că mulți dintre părinții noștri oricum nu s-au despărțit de aceste piese de mobilier.

Stilul acestor amenajări nu pot fi încadrate într-o categorie clară, așa cum nu erau nici moderne, dar nici clasice.

În schimb, generația de astăzi, datorită unor posibilități financiare mai bune și-au permis să călătorească și să se inspire din hotelurile sau localurile spectaculoase din afară și să-și dorească așa ceva în locuințe. Așa am ajuns, în 2019, să învestim mai mult în confortul nostru și să cumpărăm lucruri de calitate, să personalizăm mai mult spațiile în care locuim, să adaugăm și câteva accente mai elegante sau chiar unele obiecte de design original. Și așa am evoluat la un stil eclectic, unde influențele din diferite stiluri sunt bine armonizate.

Modern-Clasic

Contemporan-Eclectic

Floral vs Geometric

Printurile din 2009 sunt în mod cert – flori luxuriante și dungi. Și dacă florile erau în cea mai mare parte regăsite pe tapet sau draperii, dungile erau peste tot: covoare, tapițeriile canapelelor sau a scaunelor, pe cuverturi sau cearșafuri, gresie și faianță.

În 2019, modelul floral este destul de mult abstractizat, sau/și înlocuit cu motive geometrice complexe.

Motiv Floral

Motiv Geometric

Lemn închis la culoare vs lemn deschis la culoare

În 2009, stilul industrial și rustic au fost printre cele mai populare tendințe în design. Iar în acest caz se folosea foarte mult lemn în culori închise și finisaj antichizat.

Până în 2019, am ajuns să apreciem culoarea naturală a lemnului brut și să folosim această nuanță cât mai des la amenajări – de la parchet, la finisajul mobilierului, placările de pereți sau tavane, tâmplărie etc.

Lemn închis la culoare

Lemn deschis la culoare

Bucătăria clasică vs Bucătăria modernă

Cu siguranță, într-o bucătăria din 2009 se dorea tot – de la elemente clasice, multe spații de expunere (uși cu sticlă și rafturi deschise), funcționalitate, multe electrocasnice, care erau mândria fiecărei gospodine. Iar dacă permitea spațiul, să existe și o insulă.

În 2019, designerii pun mare accent, încă de la început pe funcționalitate, ergonimie și forme cât mai simple. Se optează pentru electrocasnice încorporate și multe depozitări închise, poate chiar ascunse care să facă un tot întreg cu restul spațiului.

Bucătăria 2009

Bucătăria 2019

Dar care este #10yearschallenge al casei voastre?

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *