Cât durează lucrările de renovare?

by
Cât durează lucrările de renovare?

Termenele estimative pentru lucrările de renovare

Nu sunteți prima persoană care îmi pune această întrebare, așa că mi-am propus să vă ajut măcar cu estimările.

Teoretic, doar un specialist (constructor specializat pe amenajări interioare) îți poate da un răspuns corect în funcție de complexitatea lucrărilor: numărul camerelor care trebuiesc reamenajate, tipul lucrărilor (reparații majore sau un simplu zugrăvit), dar și numărul de muncitori și experiența acestora. Cu cât personalul este bine pregătit și responsabil, cu atât lucrarea va decurge mai repede și mai calitativ.

Demolarea (decopertarea integrală a pereților și tavanelor)

Durata demolărilor depinde de sufratața locuinței și complexitatea lucrărilor (dacă trebuie să dați jos totul până la glet, să scoateți gresia de pe jos etc), dar și de numărul de ore permise de administrația blocului (la casă lucrurile sunt mult mai simple).

De principiu durează în jur de 3, până la 14 zile.

Recompartimentarea

Dacă nu necesită spargerea pereților, atunci 1-2 zile (pentru montajul pereților de gips-carton). Teoretic, dar și practic, orice schimbare de plan necesită autorizație. Mulți locătari fac recompartimentările pe propria răspundere, însă trebuie să luați în calcul că pereții, stâlpii și grinzele de rezistență trebuie să rămână intacte (pentru siguranța voastră, dar și a vecinilor). În unele cazuri, puteți avea surpriza unui control pe timpul lucrărilor de renovare, asta se datorează vecinilor care v-au reclamat. Controlul vine de obicei la cerere. Este foarte important ca relatia dintre voi și vecini să fie una amiabilă!

Instalațiile + tâmplăria

Schimbarea instalațiilor electrice + tabloul electric: În jur de 2-3 zile.

Schimbarea instalației sanitare și a instalațiilor termice: aproximativ 2-3 zile.

Schimbarea tâmplăriei: 1-2 zile.

Lucrări la pardoseală

  1. Turnare șapă + uscare: aici depinde foarte mult în ce sezon faceți renovarea. Vara șapa se va usca mult mai repede, iarna – mai greu. Oricum 7-10 zile este perioada optimă ca să fiți sigur că șapa este perfect uscată;
  2. Montaj parchet, mocheta sau covor PVC, gresie: 1-2 zile, in functie de suprafata;

Lucrări la pereti și tavan

  1. Aplicare glet grosier și de finisaj: Cred că această etapă durează cel mai mult, dacă nu ați mers pe placarea pereților/tavanului cu gips-carton. Și asta pentru că este nevoie să îndreptați pereții prin aplicarea gletului în straturi. Poate dura de la 3 zile, până la 1-2 săptămâni. În funcție de suprafața locuinței.

Cum îți dai seama dacă gletul trebuie schimbat? În primul rând, după crăpături (dacă acestea există), iar dacă bateți cu pumnul în perete și auziți sunetul „de gol”, atunci, cu siguranță, „s-a desprins” de pe peretele structură. Asta se întâmplă de cele mai multe ori în locuințele vechi sau în cazul în care nu a fost montat conform instrucțiunilor corecte.

Sfat! Vă recomand să nu economisiți la materialul gletului, costul pe metru pătrat este nesemnificativ, însă finisajele ulterioare se vor aplica mult mai bine și vor rezista în timp!

  1. Șlefuirea. Este cea mai „murdară” etapă (fie manuală sau electrică), pentru că după aplicarea gletului pereții trebuie șlefuiți pentru a crea posibilitatea aplicării finisajului uniform. Durata: 3-10 zile;
  2. Finisaje speciale. Asta înseamnă aplicarea lavabilei, tapet sau fototapet, profile decorative sau vopsea decorativă, faianță sau carămidă aparentă. De principiu lucrarea durează de la 1 zi până la 3-4 zile, în funcție de material și complexitatea modelului.

Sfat! Regula generală pentru finisaje –  se face de sus în jos: tavan-pereți-pardoseală, și asta cu scopul de a evita distrugerea etapelor precedente. Ultima etapă ar trebui să se termine cu montarea prizelor, a plintelor și a corpurilor de iluminat.

Cât durează lucrările de renovare?

Montajul sanitarelor, aparatelor electrice și al mobilierului

Montajul obiectelor sanitare și montajul aparatelor electrice durează cam 1 zi de muncă.

Montajul mobilierului la comandă (bucătării, biblioteci, dressing-uri etc): 1-2 zile.

Montajul accesoriilor și curățenia generală: 1 zi.

Acum puteți face o estimare legat de lucrările de renovare și mutarea în noua locuință. Oricum dacă viitoarea renovare presupune tot ce am descris mai sus, veți avea nevoie în jur de 1 lună jumate, poate chiar două (asta înseamnă 5 zile pe săptămână cu program de 8 ore).

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *